Jakie gatunki ryb najczęściej mrozi się w blokach?

Mrożenie ryb odgrywa istotną rolę w przemyśle spożywczym, gdyż pozwala na przedłużenie trwałości produktów rybnych, jednocześnie zachowując ich jakość odżywczą. Technika ta opiera się na szybkim schładzaniu ryb do niskich temperatur, co ogranicza rozwój mikroorganizmów i spowalnia procesy chemiczne zachodzące w tkankach ryb. Jakie gatunki ryb najczęściej poddaje się mrożeniu?

W Polsce mrożenie ryb w blokach znalazło szerokie zastosowanie, a pewne gatunki ryb szczególnie często poddaje się tej metodzie konserwacji głównie z dwóch powodów: ryby te mają szerokie zastosowanie w polskiej gastronomii, na przykład w przygotowywaniu smacznych kotletów, burgerów, sałatek i zup, a dodatkowo doskonale zachowują one swoje wartości smakowe i odżywcze. Wygodne formy bloków, a także porcji czy kostek dają ogromne możliwości wykorzystania ich w stołówkach, barach i restauracjach.

Jakie gatunki ryb poddaje się mrożeniu?

Dorsz to jedna z najpopularniejszych ryb w Polsce, zwłaszcza w formie mrożonej. Jego delikatne, białe mięso o łagodnym smaku jest cenione przez konsumentów i sprawdza się zarówno w tradycyjnych potrawach, jak i nowoczesnych przepisach. Dorsz często występuje w formie bloków, co ułatwia transport i przechowywanie. Inną popularną rybą mrożoną jest mintaj. Podobnie jak dorsz, mintaj ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, co sprawia, że świetnie sprawdza się w wielu potrawach. W Polsce mintaj również często mrozi się w blokach, porcjach i kostkach.

Producenci bloków rybnych często także sięgają po łososia, który słynie z wysokiej zawartości tłuszczu, to właśnie tłuszcz ten jest źródłem wielu wartościowych składników odżywczych, na przykład kwasów omega 3, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wysoka jakość mięsa oraz walory kulinarne sprawiają, że łosoś jest chętnie wybierany przez konsumentów jako dodatek do sałatek i kanapek. Mrożenie łososia w blokach umożliwia długotrwałe przechowywanie ryby bez obawy o utratę wartości odżywczych.