Jak rozmrozić rybę w kostce?

Ryba mrożona w kostce to doskonała alternatywa dla świeżych ryb, zwłaszcza gdy nie mamy do niej dostępu. Mrożona ryba jest równie smaczna, zdrowa i pożywna, pod warunkiem odpowiedniego zamrożenia i rozmrożenia przed jej przygotowaniem. W poniższym artykule przybliżamy, jak właściwie rozmrozić rybę mrożoną w kostce.

Przygotowanie ryby do rozmrażania

Przed rozmrożeniem ryby mrożonej w kostce należy ją odpowiednio przygotować. Jeśli jest zapakowana próżniowo, trzeba ją wyjąć z opakowania i umieścić na talerzu lub w plastikowym pojemniku. Dzięki temu unikniemy ewentualnego zakażenia bakteriami z powierzchni opakowania. Następnie trzeba zdecydować się na jedną z trzech metod rozmrażania - naturalne rozmrażanie, rozmrażanie w lodówce lub przy użyciu mikrofali. Naturalne rozmrażanie jest najbezpieczniejszą metodą, jednak zajmuje najwięcej czasu. Rybę wystarczy wyjąć z zamrażarki i pozostawić na kilka godzin na blacie kuchennym, aż osiągnie temperaturę pokojową. Rozmrażanie w lodówce, choć wolniejsze niż w mikrofali, jest też bezpieczne. Ryba będzie się rozmrażać powoli, dzięki czemu zachowa dużo witamin i minerałów. Rozmrażanie w mikrofali to najszybsza metoda, jednak ryzykowna, jeśli chcemy zachować smak i konsystencję ryby. Jeżeli zdecydujemy się na tę metodę, upewnijmy się, że nasza mikrofalówka ma funkcję delikatnego rozmrażania. Warto rozmrażać rybę stopniowo, kontrolując jej temperaturę. 

Jak przyrządzić rozmrożoną rybę?

Po rozmrożeniu ryby mrożonej w kostce należy ją umyć pod bieżącą wodą i odsączyć, szczególnie jeśli planujemy smażyć rybę. Można do tego użyć papierowego ręcznika, który wchłonie nadmiar wilgoci. Rozmrożoną rybę można teraz poddać dalszej obróbce – przyprawianiu, panierowaniu czy smażeniu. Pamiętajmy jednak, że rozmrożona ryba ma delikatniejszą strukturę niż świeża, dlatego również podczas gotowania czy smażenia warto zachować ostrożność i kontrolować jej konsystencję.